Kleur babykamer: Lente-lime of babyblauw?

Kleur babykamer kiezen? Het kiezen van de kleur voor je babykamer is waarschijnlijk één van de eerste keuzes die je maakt bij het inrichten van je babykamer. Mijn advies is om twee of drie basiskleuren voor je babykamer te kiezen, en die steeds terug te laten laten komen. Op deze manier creeër je makkelijk één geheel, en voorkom je dat het een te drukke en chaotische omgeving wordt. Maar welke kleuren kies je dan? Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van de kleuren voor je babykamer. Kies je voor pastel, of juist voor fellere kleuren? Weet je al of je een zoon of dochter krijgt, of wil je het kamertje liever neutraal houden?

Kleur babykamer: zacht pastel of lekker fel?

Pastelkleuren zorgen voor een rustige sfeer, maar het is goed je te realiseren dat baby’s nog niet zoveel details kunnen onderscheiden. Op 4 weken leeftijd kunnen baby’s voor het eerst kleuren zien, maar pas in de pubertijd kunnen kinderen net zoveel kleurnuances waarnemen als wij. Tot die tijd moeten kleuren voor kinderen dus stralender en feller zijn om het contrast te kunnen zien. Voor leuke schilderijtjes, muurschilderingen en andere decoraties kan je dus beter wat fellere kleuren kiezen, zodat je kindje deze afbeeldingen ook daadwerkelijk kan bekijken. Pastelkleuren zijn wel erg geschikt om te gebruiken voor de grotere vlakken in het kamertje, zoals de muren, maar ook de lakentjes, meubels en gordijnen.

Kleuren roepen een bepaalde sfeer op. Geel, oranje en rood zijn warme kleuren, en roepen een gevoel op van huiselijkheid en gezelligheid. Geel, groen en blauw zijn koele kleuren, en geven een gevoel van vrolijkheid en buitenleven. Meer lezen over de wetenschap achter een bepaalde kleur babykamer? Een leuk artikel over het waarnemen van kleuren door je kindje vind je op de site van Ouders van Nu.

Kleur babykamer unisex

Wil je je babykamer graag unisex houden? Alle tips voor een unisex kleur babykamer lees je in dit artikel. Je kan er ook voor kiezen om alleen de basis van de kamer neutraal te houden, maar er door middel van accessoires wel een uitgesproken meisjes- of jongenskamer van maken. Een mooie basiskleur hiervoor is grijs, maar ook bijvoorbeeld lime.

Inspiratie voor je unisex babykamer:

Kleur babykamer voor meisjes

Ga je toch het liefste voor een echt roze kleur babykamer? Breng dan ook wat accenten aan in fuchsia of paars, zodat die er voor je kleine meid wat meer uitspringen, en beter zichtbaar zijn. Roze laat zich ook heel goed combineren met rood, al kan dat ook erg vloeken als je de verkeerde tinten bij elkaar gebruikt.

Inspiratie voor je meisjes babykamer:

Kleur babykamer voor jongens

De klassieke kleur voor een jongenskamer is natuurlijk blauw. Er zijn veel verschillende soorten blauw waar je uit kunt kiezen. Naast het traditionele babyblauw is aqua een hele leuke vrolijke kleur voor je babykamer, of het wat lichtere hemelsblauw. Blauw kan je leuk combineren met oranje of rood, of voor een frissere look met lime groen.

Inspiratie voor je jongens babykamer:

Maak een moodboard

Als je het lastig vind om een keuze te maken voor de kleur van je babykamer, is het een goed idee om een moodboard te maken. Verzamel een aantal tijdschriften (het liefst met veel shoppingpagina’s met leuke accessoires en decoratieproducten) en ga eens langs de verfwinkel om een aantal kleurstalen op te halen. Vervolgens knip je alle producten die je aanspreken uit, maar ook mooie foto’s en afbeeldingen. Neem een groot wit vel fotokarton als basis, en combineer nu lekker raak met alle plaatjes en kleurstalen die je uitgeknipt hebt. Tevreden met het resultaat? Dan weet je nu welke kleuren je kunt gebruiken om de gewenste sfeer op te roepen en kan je in het echt aan de slag!

Er zijn op internet veel leuke, kleine webwinkels te vinden met mooie producten, en het zal je dan ook niet veel moeite kosten om ook in andere kleuren leuke accessoires en decoraties te vinden. Veel webwinkeliers van handgemaakte producten (zoals ikzelf) kunnen op verzoek ook speciaal producten voor je maken in een bepaalde kleurcombinatie.

Let er bij het schilderen van je babykamer wel op dat je als zwangere vrouw alleen verf op waterbasis mag gebruiken. Zorg er ook voor dat je het kamertje ruim op tijd schildert, zodat er nog voldoende tijd is om de kamer te ventileren voordat je baby geboren wordt. Veel plezier!

No comments yet.

Geef een reactie