Voorleeshoek op je kinderkamer

Van 21 tot en met 31 januari zijn het weer de Nationale Voorleesdagen. Een mooie aanleiding om mijn passie voor het voorlezen eens met jullie te delen en tips te geven voor een leuke voorleeshoek. Ik begon mijn dochter voor te lezen toen ze ongeveer 3 maanden oud was. Iedere avond als ik haar naar bed bracht, las ik een kort gedichtje voor van Annie M.G. Schmidt, met het Stekelvarkenwiegelied als onze absolute favoriet. In eerste instantie was mijn man wat cynisch of het voorlezen op deze leeftijd voor een baby nou zo interessant was, tot onze Mila op 4 maanden leeftijd al bij de zin: "zullen we een verhaaltje lezen" in een brede glimlach uitbarstte. Vanaf dat moment werd het gedichtenboekje dus ook door papalief elke avond opgepakt.

Een mooi moment om voor te lezen is natuurlijk voor het slapengaan. Even de rust nemen om samen de dag af te sluiten. Een goed bedritueel helpt je baby, peuter of kleuter om de overgang van de dag naar het slapengaan te vergemakkelijken, en voorlezen kan daar een heel mooi onderdeel van zijn. Ik denk niet dat mijn dochter op 3 maanden leeftijd al precies begreep waarom het stekelvarkentje van Annie M.G. Schmidt zo verdrietig is (hij is bang dat hij met zijn stekels niet zo mooi is als alle andere dieren), maar het ritme en rijmen is voor een baby heel prettig om naar te luisteren. Ik vind zeker voor jongere kinderen het voorlezen van boeken op rijm absoluut het leukste. Gelukkig is er keus genoeg! Het is ook leuk om een verhaal te kiezen dat past bij wat er die dag gebeurd is. Zijn jullie bijvoorbeeld naar de speeltuin of kinderboerderij geweest? Kies die avond dan voor "Nijntje in de Speeltuin" of "Welkom op de Dierderij".

Conclusie: zorg dat er op je babykamer een leuke voorleeshoek is! Een fijne schommelstoel waar jullie samen in kunnen zitten of een relaxte zitzak. Als je genoeg ruimte hebt, kan je ook een knusse half open tent of wigwam met zachte kussen en dekens erin neerzetten. Zorg dat je de boeken zodanig opbergt dat je kind er ook makkelijk zelf bij kan om een boek uit kan kiezen. Een leuke manier om dit te doen, is door een aantal Bekväm kruidenrekjes aan de muur te hangen. Het leuke aan deze rekjes is dat je de boeken allemaal duidelijk kan zien. Hierdoor heb je meteen een leuke wanddecoratie in je kinderkamer, en zijn de boeken veel toegankelijker voor je kind. Als je mooie prentenboeken hebt, waarvan je liever niet hebt dat je scheurgrage dreumes deze zelfstandig kan pakken zet je deze gewoon op de hogere plankjes neer. Onderin kan je dan kartonnen boekjes kwijt.

boekenplanken kinderkamer

Goed, de schommelstoel staat, de Bekväm rekjes hangen prachtig afgelakt in vrolijke kleuren aan de muur, het schemerlampje brandt, ofwel: jullie zitten er klaar voor. Nu de vraag: wat ga je voorlezen? Ik heb mijn favoriete voorleesboeken hier op een rij gezet. 

Tien vingertjes en tien teentjes (Helen Oxenbury en Mem Fox)

Een ontzettend mooi verhaal waarin op ontroerende wijze uitgelegd wordt dat alle mensen op de wereld, buiten hun verschillen om, gelijk zijn. Een absolute must-have in de multiculturele samenleving waar wij in leven. Leuk voor de allerkleinsten door het fijne rijmen, een mooie manier om het tellen tot tien te oefenen, en ook nog eens een prachtige moraal.

Welkom op de Dierderij (Lida Dijkstra en Noëlle Smit)

Een grappig verhaal over een boer die ziek wordt, waardoor alle dieren de zorg voor elkaar en de boerderij moeten overnemen. Het varken gaat de koe melken, de geit verzorgt de groentetuin en de stalkat ontpopt zich tot een ware klusjesman. Erg leuke illustraties en ook weer lekker op rijm. 

Aadje Piraatje viert Feest (Marjet Huiberts)

Een grappig boek over een schip vol stoere piraten en het kleine piraatje Aadje. Vooral het verhaal waarbij Aadjes' losse melktand met een touwtje aan de mast geknoopt wordt om hem eruit te helpen vindt mijn dochter (en ik eerlijk gezegd ook) hilarisch!

Boer Boris gaat naar Zee (Ted van Lieshout)

Wat een heerlijk voorleesboek is dit! Zo vrolijk geschreven, en met zo'n heerlijk ritme in de zinnen dat je het bijna wil gaan zingen! Ik snap het wel, dat dit het thema boek van de Voorleesdagen dit jaar is!

Een kroontje voor Prinsje Alexander (Marianne Busser en Ron Schröder)

Zeker als je in het kroningsjaar geboren bent zoals onze Mila moet dit boek natuurlijk wel op de plank staan. Op Jip en Janneke achtige wijze wordt verteld hoe prins Alexander en prinses Maxima gekroond worden tot Koningspaar. Speciaal voor de voorlezende volwassene zitten er een aantal leuke grapjes in, zoals een verwijzing naar de bekende uitspraak van Maxima "Hij was een beetje dom..." en Prinsjesdag waarop Alexander "zijn allereerste sprookje aan het volk mag vertellen".

De Mooiste Vis van de Zee (Marcus Pfister)

Dit boek moet je alleen al voor de prachtige illustraties in huis hebben eigenlijk. Het verhaal gaat over een prachtige maar ijdele vis, die er achter komt dat het veel leuker is om met anderen te delen en dan samen te genieten.

O jee, de lijst wordt te lang... Ik kan er nog zo veel bedenken! Rupsje Nooitgenoeg, Ziezo, Kerstmis van Dick Bruna, Nijntje, ga zo maar door. Aan de gang dus met die voorleeshoek, en dan 's avonds voor het slapengaan samen lachen en genieten van alle verhalen, want tegen een mooi boek kan wat mij betreft nog steeds geen televisieprogramma op.

Heel veel leesplezier! Heb jij ook een leuke voorleestip? Deel 'm met ons!

No comments yet.

Geef een reactie